Vooral voor krachtsporters, bodybuilders en andere type sporters hangt er soms een magische kwaliteit rondom het woord testosteron. Er zijn echter ook verschillende types bijwerkingen die kunnen optreden. Het is daarom van belang om goed op de hoogte te zijn van de vele mogelijkheden van testosteron en de mogelijke nadelen. Daarbij wordt er in dit artikel onder andere ingegaan op de bijwerkingen van testosteron, bloeddrukverlagers en anabole steroïden. Het is van belang om hiervan kennis te nemen en om daarna te besluiten of je ze wel of niet wilt gaan aanschaffen en gebruiken.
Wat is een hormoon?
Testosteron is het meest belangrijke mannelijke geslachtshormoon. Elk hormoon heeft een specifieke werking en effect op de weefsels en organen in het menselijke lichaam. Ze reguleren daarbij een groot aantal activiteiten, waarbij een kleine hoeveelheid van een hormoon al genoeg kan zijn voor een grote werking. Ze worden via het bloed door het lichaam vervoerd en worden door de lever verder afgebroken. Ze zijn verantwoordelijk voor een goed verlopen van de stofwisseling, het gedrag, het karakter en de groei. Daarmee kan gezegd worden dat hormonen een zeer belangrijk component in het menselijk lichaam zijn.
Wat is testosteron specifiek?
Testosteron als hormoon is een steroïde hormoon. Dit zijn een type vetten geconstrueerd met vier koolstof ringen. Doordat het een vet is, lost testosteron niet op in water. Het wordt bij mannen in de bijnieren en in de testikels geproduceerd. Ook vrouwen maken testosteron in mindere mate aan, in de bijnieren en de geslachtsklieren. Bij mannen zorgt het voor een lagere stem, voor de opbouw van spieren, voor een grotere kracht, voor een grotere dichtheid van het bot en voor sterkere lichaamsbeharing.
De werking van testosteron
Zoals vermeld wordt testosteron in de bijnieren en testikels aangemaakt. Zo’n 96 procent hiervan bindt zich aan albumine en globuline, welke eiwitten zijn die voorkomen in het bloed. Op die manier is het testosteron oplosbaar en kan het gemakkelijk via de bloedbaan getransporteerd worden. Het resterende percentage dat vrij in de bloedbaan voorkomt wordt vrij testosteron genoemd. Dit is het testosteron dat voor zichtbare veranderingen in het lichaam kan zorgen bij toe- of afname. Bij een verhoogde bindingscapaciteit van de eiwitten bevindt zich minder vrij testosteron in het lichaam. Middelen zoals anabole steroïden zorgen ervoor dat eiwitten zich minder aan het hormoon gaan binden. Hierdoor zal het niveau aan vrij testosteron in het lichaam gaan verhogen. Maar steroïden kennen allerlei types bijwerkingen.
Sporters en bodybuilders willen graag zoveel mogelijk vrij testosteron in hun bloed hebben. Dit zorgt namelijk voor de aanmaak van spiereiwitten. Daardoor ontstaat er onder andere vetvrije lichaamsmassa en wordt het metabolisme terwijl het lichaam in de ruststand staat verhoogt. Hieronder wordt de hoeveelheid energie verstaan die je lichaam verbruikt als het niet actief is. Zo verbrand je niet alleen tijdens de training een grote hoeveelheid energie, maar ook op het moment dat je niet traint. Verder zal er tijdens de training minder glycogeen door de spieren verbruikt worden.
De vraag is dan al snel hoe het mogelijk wordt om de hoeveelheid aan vrij testosteron in je lichaam te verhogen. Deze vraag is een veel gestelde onder bodybuilders, krachtsport beoefenaars en andere sporters. Een eerste optie is het gebruik van een hogere hoeveelheid anabole steroïden. Maar dit brengt een risico met zich mee. Het kan ongezond en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Daarom wordt dit ook niet aangeraden. Een verdere optie is het stimuleren van de natuurlijke productie van testosteron. Dit kan je doen door zogeheten testosteron boosters te gaan gebruiken. Hierin zijn verschillende soorten verkrijgbaar.
Gezondheidsadviezen
Het is vrij gemakkelijk om je lichaam een natuurlijke oppepper aan testosteron te geven. Je kunt bijvoorbeeld intensief gaan trainen om op deze manier de natuurlijke productie te verhogen. Dit doe je door meer gewichten te gaan gebruiken en minder soorten oefeningen te herhalen. Verder is het verliezen van lichaamsvet een goede optie. Hoe meer lichaamsvet er aanwezig is, hoe lager de productie van testosteron. Ook is voldoende slaap een belangrijk component in een goede aanmaak. Verder wordt de consumptie van alcohol afgeraden en is de reductie van stress van groot belang. Door stress ontstaat namelijk het hormoon cortisol. Dit hormoon blokkeert testosteron en zorgt voor een afname hiervan. Als verder advies kan een verminderde suikerconsumptie aangeraden worden. Ook hoge niveaus van suiker in het bloed remmen de aanmaak van testosteron. Consumeer vooral veel gezonde vetten, zoals te vinden in olijfolie, avocado, eieren, noten en vette vis. Als laatste advies geldt om regelmatig wat zon mee te pakken. Dit zorgt voor vitamine B, welke ondersteunend werkt voor de aanmaak van testosteron.
Synthetische boosters
Verder zijn er synthetische boosters verkrijgbaar. Als deze op de juiste manier gebruikt worden, zijn zij relatief veilig. Deze boosters kunnen echter wel voor een aantal bijwerkingen zorgen. Deze kunnen in sommige gevallen zeer stevig zijn. De bijwerkingen worden hieronder puntsgewijs aangegeven.
- Sterke wisselingen in emotie
- Verhoogde agressie
- Het krimpen van de testikels
- Een versterkte groei van borsthaar
- Een vergroting van de prostaat
- Hersenbeschadigingen
- Problemen met de huid
Het is vanwege deze bijwerkingen dat synthetische testosteron boosters op de internationale lijst van doping producten van de WADA (World Anti-Doping Agency) staan. Probeer daarom eerst altijd om op natuurlijke manier het niveau aan vrij testosteron in je bloed te verhogen. Dit kan in veel gevallen al voldoende zijn om de beoogde resultaten te behalen.
Testosteron kan op verschillende manieren ingenomen worden, namelijk via capsule, pleister, gel of injectie. Bij elke vorm van toediening zijn er zowel voordelen als nadelen. Bij het inspuiten kan je bijvoorbeeld een ader raken waarbij er zelfs de dood als gevolg kan zijn. De capsules worden vaak al voor ze hun effectiviteit bereikt hebben afgebroken door de lever. De gel heeft daarnaast een zeer laag daadwerkelijk gehalte aan testosteron. Daarentegen zijn zowel gel als pleister gemakkelijk aan te brengen.
Bijwerkingen van groeihormonen
Er zijn nog meer bijwerkingen die je vanwege een verhoogd niveau aan testosteron kunt ondervinden. Deze worden wederom puntsgewijs hieronder bekeken.
- Het verkrijgen van vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals borstvorming.
- Het verkrijgen van een langdurige erectie en andere extreme stimulatie van het libido, zoals het veelvuldiger krijgen van erecties.
- Het geslachtsrijp raken voordat de puberteit daadwerkelijk bereikt is. Verder kan bij jongere kinderen de normale groei van lichaamsbeharing afnemen. Het is dan ook zeer onverstandig om onder de 21 boosters of andere vergelijkbare producten te nemen.
- Jeukende, geïrriteerde of gezwollen huid van de testikels.
- Een versnelde kaalheid.
- Een verminderde spermavorming.
- Een afname van de grootte van de testikels.
- Het overmatig vasthouden van vocht in het lichaam en met name in het gezicht.
Het is daarom altijd van belang om het gebruik van synthetisch testosteron goed te controleren om op die wijze bijwerkingen te voorkomen of te verminderen.
Bij vrouwen kan een teveel aan mannelijk geslachtshormoon een aantal bijwerkingen veroorzaken. Ook bij vrouwen kunnen deze zeer serieuze vormen aannemen. Een van de belangrijkste bijwerkingen is het verdwijnen van vrouwelijke geslachtskenmerken. Hieronder wordt onder andere een verminderde borstvorming en overmatige haargroei verstaan. Verder kunnen er problemen met het hart en andere organen ontstaan. Verder wordt de natuurlijke reproductieve cyclus van de vrouw verstoord. Het gebruik van boosters is dus niet zonder risico. Het is daarom van belang om goede begeleiding te ontvangen tijdens het nemen van een kuur om op die manier de bijwerkingen zoveel mogelijk te minimaliseren.
Bijwerkingen van anabole steroïden
Bij de inname van anabole steroïden zijn er een groot aantal voordelen te behalen. Het is echter van belang om ook goed op de hoogte te zijn van de eventuele nadelen. Deze kunnen zo heftig zijn dat dit voor veel
sporters een belangrijke reden is om in het geheel af te zien van het gebruik van boosters of soortgelijke producten. Bij het gebruik van anabolen kan er bijvoorbeeld een vettige huid ontstaan, met een verhoogde kans op acne en puisten. Verder heeft de lever het zwaar te verduren. Bovendien is er een grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ook kunnen er psychische problemen ontstaan. Sommige gebruikers geven aan dat ze een verhoogde agressiviteit voelen. Als laatste bijwerking dient vermeld te worden dat er een verminderde vruchtbaarheid ontstaat met als verder symptoom de afname van de grootte van de testikels.
Jongeren onder de 22 jaar hebben nog geen optimale productie van testosteron. Een verhoogde inname hiervan zal dan ook het lichaam danig gaan verstoren. Het wordt daarom met klem aangeraden om onder deze leeftijd absoluut geen anabolen te gebruiken.
Mocht je ondanks de bijwerkingen toch graag anabolen willen innemen, ga dan altijd voor kwalitatief goed spul. Dit zal de bijwerkingen danig beperken. Ga daarom goed na wat de mogelijkheden zijn en probeer om de ervaringen van andere gebruikers van deze producten te horen. Ook dit zal de mogelijke nadelen doen verminderen.