Scroll Top

Een tekort aan testosteron

Functie testosteron

Het van nature in het menselijk lichaam aanwezige hormoon testosteron beïnvloedt de ontwikkeling van geslachtskenmerken bij jongens. Bovendien is het hormoon van groot belang bij de ontwikkeling en het herstel van spieren, hersenen, botten en huid. Het regelt onder andere de aanmaak en afbraak van vet en waar in het lichaam dit opgeslagen wordt. Bovendien heeft het een regulerende functie bij de bloeddruk, het gehalte aan bloedsuikers, de stimulering van de aanmaak van beenmerg en de stevigheid van botten. Verder beïnvloedt het de duur en kracht van een erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Het speelt daarmee een centrale rol in de regulering van het mannelijke libido. Verder heeft een functie in het voorkomen van depressies en depressieve gevoelens.

Symptomen vermindering testosteron niveau

Door middel van natuurlijke processen vermindert het testosterongehalte in de man naargelang de leeftijd. Dit kan verschillende soorten klachten veroorzaken. Deze worden hieronder puntsgewijs benoemd.
Afname algehele niveau van energie en verminderd gevoel van welzijn
Verminderd libido en verminderde functionaliteit van erecties
Algehele afname van zowel spiermassa als spierkracht
Algehele toename van vetmassa, waarbij er een nadruk op buik vet ligt
Osteoporose
Vermindering van lichaamsbeharing, waaronder verminderde baardgroei
Algehele toename van depressieve gevoelens

gespierde man

Waarom een lager niveau

Zoals vermeldt neemt de hoeveelheid van het hormoon in het bloed af naargelang de leeftijd. De algehele niveaus zijn op hun top rond het 25e levensjaar. Rond het 75ste levensjaar is de spiegel hoogstens nog 65 procent van dit niveau. Bij sommige mannen zal dit zelfs nog lager uitvallen en zullen de bovenstaande klachten ontstaan. Dit wordt ook wel hypogonadisme of late onstage hypogonadisme genoemd.

Verwijzing huisarts

Het kan zijn dat er bij bijvoorbeeld een behandeling voor een erectiestoornis blijkt dat de standaard behandeling niet afdoende werkt. De huisarts kan zich dan gaan afvragen of het mogelijk om een testosterontekort draait. Een diagnose kan gesteld worden aan de hand van de volgende criteria:

Prikkelbaarheid
Een gebrek aan interne motivatie en/of energie
Algehele zwakte in de spieren
Verminderd libido
Verminderde lichaamsbeharing
Verminderde spiermassa
Meer lichaamsvet
Stemmingsverandering
Sterke vermoeidheid
Verminderde grootte van de testikels

Naar aanleiding van deze symptomen zal een test uitgevoerd worden om het testosteron gehalte te meten. Dit wordt standaard voor 10 uur in de ochtenden gedaan. Mocht het gehalte aan testosteron bij beide testen lager zijn dan 12 nmol/l, dan volgt er een verwijzing naar een uroloog om verder onderzocht te worden.

Onderzoeken bij uroloog

Bij de uroloog zal er eerst een fysiek onderzoek plaats vinden waarbij er gekeken wordt naar de grootte van de testikels, de algehele spiermassa, de mogelijke toename in lichaamsvet en de mogelijke afname in lichaamsbeharing. Ook zal nogmaals het gehalte aan testosteron in het bloed bepaald worden. Verder zal er een SHBG onderzoek uitgevoerd worden. Dit is een onderzoek naar het niveau van het het seks hormoon bindend globulin (SHBG) in het bloed. Hoe hoger dit gehalte, hoe lager vaak het gehalte aan testosteron. Dit onderzoek wordt pas uitgevoerd nadat er een accurate meting is geweest van de daling van het testosteron-gehalte.

De behandeling

Tekorten kunnen gemakkelijk behandeld worden door middel van een inname van testosteron. Dit kan op meerdere manieren gedaan worden. Daarbij is het van belang om de juiste hoeveelheid in te nemen, aangezien een behandeling anders nadelige effecten kan veroorzaken. Het niveau dient immers op een lichaamseigen niveau terug te keren. Zowel verhoogde als verlaagde niveaus aan testosteron kunnen namelijk vervelende bijwerkingen veroorzaken.